Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren. Bepaalde aminozuren kan een kat zelf niet aanmaken. Deze aminozuren noemen we essentiële aminozuren. Taurine is hier één van. Daarom is het belangrijk dat de kat dit via voeding binnen krijgt. Een chronisch tekort aan taurine bij katten kan onder andere problemen aan het netvlies veroorzaken met als gevolg blindheid of zelfs aan de basis liggen van hartaandoeningen. Dierlijke eiwitten zijn een bron van taurine.

Het lichaam van uw dier bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Een verlies van 15% lichaamsvocht kan dodelijk zijn. Een gezonde hond of kat heeft normaal gesproken ongeveer 50 ml /kg lichaamsgewicht per dag nodig aan water.

Een hond verliest de hele dag door vocht. Niet alleen via de urine en ontlasting maar ook door te zweten via zijn voetzolen en door te hijgen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar zorg dat er altijd fris water klaar staat! Honden zijn afhankelijk van ons wat betreft de wateraanvoer. Wanneer een hond meer dan 48 uur niet heeft kunnen drinken, kan hij onherstelbare schade oplopen. Elke dag schoon drinkwater is dus echt een vereiste.

Essentiële aminozuren zijn aminozuren die niet uit andere aminozuren gemaakt worden en daarom via de voeding aangeleverd moeten worden. Daarom moeten ze in het voer aanwezig zijn.

Zalmolie zorgt voor een glanzende vacht, gezonde huid, soepele gewrichten en voor een sterker immuunsysteem. Zalmolie heeft ook een zeer gunstige invloed op de conditie van hart en aderen. Het is zeer rijk aan omega-3 en -6 vetzuren.

Mineralen komen vooral in voeding voor als voedingszouten. Van veel mineralen heeft het lichaam dagelijks een bepaalde hoeveelheid nodig. Mineralen komen slechts in kleine hoeveelheden in het lichaam van de hond en/of kat voor. Omdat mineralen essentieel zijn voor de stofwisselingsprocessen, dienen ze in voldoende mate in de voeding aanwezig te zijn.

Mineralen hebben verschillende functies in het lichaam. Deze stoffen zijn belangrijk voor bijvoorbeeld stofwisselingsreacties, skeletopbouw, zenuwimpulsen, spiersamentrekkingen, transport van eiwitten, hormonen en bij de huishouding van water en zouten.

Vitaminen zijn organische stoffen die in de voeding - zij het in kleine hoeveelheden - aanwezig moeten zijn. Dit is nodig voor het in stand houden van de normale stofwisseling van de hond en/of kat. Een aantal vitaminen kan uw huisdier niet of onvoldoende zelf aanmaken. Bij een tekort of een gebrek aan vitaminen kunnen zich allerlei ziekteverschijnselen voordoen.

De vitaminen kunnen we onderverdelen in:

 • In water oplosbare vitaminen
 • In vet oplosbare vitaminen

Vetoplosbare vitamines zijn bijvoorbeeld vitamine A, D, E en K. Vitamine B en C zijn voorbeelden van wateroplosbare vitaminen.

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam van de hond en kat.

Honden- en kattenvoer bevat verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten zijn zetmeel en suikers die het lichaam kan opnemen en gebruiken als energiebron.

Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Voedingsvezels zijn nodig voor een goede darmwerking.

Vetten vormen de voornaamste en best verteerbare energiebron.

Vetten:

 • Leveren twee keer zoveel energie als koolhydraten en eiwitten;
 • Zijn leverancier van essentiële vetzuren; onder andere van belang voor een goede huid- en vachtconditie (bijvoorbeeld Omega-3 en -6 vetzuren);
 • Zorgen voor de opname van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) door het lichaam;
 • Dragen bij aan de smakelijkheid en de structuur van de voeding.

Een tekort aan essentiële vetzuren kan zich uiten in huid- en vachtaandoeningen en voortplantingsproblemen. Een teveel aan vet wordt opgeslagen in het lichaam en kan ertoe leiden dat de hond en/of kat te dik wordt.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor bijvoorbeeld de spieren, organen, huid en vacht, botten, nagels en andere weefsels.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor uw hond en/of kat:

 • De verschillende antistoffen, die nodig zijn voor het afweersysteem van de hond en/of kat, bestaan uit eiwitten;
 • Eiwitten spelen als enzym of hormoon een belangrijke rol in de stofwisseling;
 • Eiwitten zijn een bron van energie en dragen bij aan een lekkere smaak van de voeding.

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende eenheden, de aminozuren. Honden en/of katten kunnen zelf een aantal van deze aminozuren aanmaken. Echter, bepaalde essentiële aminozuren kunnen niet worden aangemaakt en moeten dus uit de voeding komen. Eiwitten die goed verteerbaar zijn en die alle essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheden bevatten, worden beschouwd als eiwitten van een hoge kwaliteit.

Een tekort aan eiwit kan zich uiten in een slechte eetlust, vertraagde groei, doffe vacht of verminderde weerstand tegen infecties. Anderzijds kan een teveel aan eiwit schadelijk zijn voor oudere honden en/of katten.

Goed hondenvoer en/of kattenvoer bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste balans. Dit voer zorgt ervoor dat je hond en/of kat gezond blijft en een optimale vertering heeft. De volgende vijf voedingsstoffen zijn essentieel:

 • Eiwitten;
 • Vetten;
 • Koolhydraten;
 • Vitaminen;
 • Mineralen.