Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over voeding of gezondheid van uw hond of kat, kijk bij de veelgestelde vragen of het antwoord op uw vraag er al bij staat. Is dit niet het geval, stel uw vraag gerust via het contactformulier (helemaal) onderaan de pagina.


Kittenpakketten zijn verkrijgbaar bij dierenartsenpraktijken. Houdt u wel rekening met een levertijd.

Wilt u weten bij welke dierenartsenpraktijk u SANIMED kunt kopen? Raadpleeg dan de verkooppunten via deze website.

Puppypakketten zijn verkrijgbaar bij dierenartsenpraktijken. Houdt u wel rekening met een levertijd.

Wilt u weten bij welke dierenartsenpraktijk u SANIMED kunt kopen? Raadpleeg dan de verkooppunten via deze website.

Bezoek uw dierenarts jaarlijks voor de nodige vaccinaties en controle.

Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw hond altijd uw dierenarts en wacht daar nooit te lang mee.

Bezoek uw dierenarts jaarlijks voor de nodige vaccinaties en controle.

Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw kat altijd uw dierenarts en wacht daar nooit te lang mee.

Bel direct uw dierenarts en begin met koelen van uw huisdier.

Uitdroging kan snel opkomen bij uw kat. Zorg daarom voor voldoende drinkwater op verschillende plekken in- en om huis en vergeet niet de bakjes op tijd bij te vullen.

Drinkt uw kat toch te weinig, stimuleer hem dan door ijsklontjes in het water te doen en het water regelmatig te verversen.

U kunt oververhitting bij uw kat voorkomen door hem op warme dagen tussen 11.00 uur en 14.00 uur binnen te houden in een koele ruimte.

Is dit geen optie, dan kunt ook een zak diepvrieserwten in handdoek wikkelen en op zijn slaap/rustplek leggen. Heeft u een binnenkat dan kan een ventilator uitkomst bieden.

Laat uw hond en/of kat bij warm weer nooit alleen achter in de auto. Ook niet in de schaduw met het raam open.

Wil uw kat niet eten op warme dagen? Dwing uw huisdier dan niet, maar laat het eten staan of bied het later op de dag opnieuw aan.

Bel direct uw dierenarts en begin met koelen van uw huisdier.

Oververhitting is herkenbaar aan de volgende symptomen:

 • Rode slijmvliezen;
 • Hond voelt heet aan;
 • Verminderde eetlust;
 • Lusteloosheid;
 • Braken.

Mocht uw hond een van deze symptomen vertonen, bel dan direct uw dierenarts en begin met koelen.

U kunt oververhitting van uw hond voorkomen door hem een plek in de schaduw te geven. Zorg ook voor voldoende vers drinkwater.

Er zijn speciale koelproducten op de markt zoals een koelmatje of een koelhalsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vasthoudt. Ideaal voor in de auto en warmtegevoelige rassen. Ga niet met uw hond fietsen of wandelen in de zon. Uw hond krijgt het veel te warm.

U kunt oververhitting van uw hond voorkomen door hem een plek in de schaduw te geven. Zorg ook voor voldoende vers drinkwater.

Er zijn speciale koelproducten op de markt zoals een koelmatje of een koelhalsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vasthoudt. Ideaal voor in de auto en warmtegevoelige rassen. Ga niet met uw hond fietsen of wandelen in de zon. Uw hond krijgt het te warm en loopt kans op zonnebrand.

Katten met diabetes moeten meestal dagelijks insuline krijgen. Voer dezelfde hoeveelheid en dezelfde soort voeding en op regelmatige tijdstippen. Zonder regelmaat wordt het moeilijk om uw kat met insuline te stabiliseren. SANIMED Weight Control voor honden en SANIMED Weight Reduction voor Katten helpen het glucosegehalte in het bloed op peil te houden.

Is uw kat moeilijk te stabiliseren of heeft het problemen met zijn gewicht, raadpleeg dan uw dierenarts.

Honden met diabetes moeten meestal dagelijks insuline krijgen. Voer dezelfde hoeveelheid en dezelfde soort voeding en op regelmatige tijdstippen. Zonder regelmaat wordt het moeilijk om uw hond met insuline te stabiliseren. SANIMED Weight Control voor honden en SANIMED Weight Reduction voor Katten helpen het glucosegehalte in het bloed op peil te houden.

Is uw hond moeilijk te stabiliseren of heeft het problemen met zijn gewicht, raadpleeg dan uw dierenarts.

Zorg ervoor dat uw kat voldoende beweging krijgt. Door hem aan te zetten tot spel voelt uw kat zich prettig en het voorkomt overgewicht. Na castratie/sterilisatie zorgt SANIMED Preventive voor het behouden van het ideale lichaamsgewicht. Heeft uw kat overgewicht, dan kan SANIMED Weight Reduction voor katten helpen bij het verliezen van overtollig lichaamsgewicht.

Heeft uw hond overgewicht? Dan kunt u het beste een voeding geven met minder calorieën dan een onderhoudsvoeding. Maar vaak is het veranderen van een voeding alleen niet voldoende. Ook het weglaten van snacks en meer bewegen, zijn factoren waar aandacht aan moet worden besteed. Bij het bewegen moet wel rekening gehouden worden met de conditie van uw hond. Heeft uw hond meer dan 15% overgewicht, neem dan contact op met uw dierenarts. Een geschikte voeding met minder calorieën is SANIMED Weight Reduction. Voer naar de voedingsbehoefte die overeenkomt met het gewenste lichaamsgewicht van uw hond. Verspreid indien mogelijk de voeding over meerdere kleinere porties per dag. Dit stimuleert de vetverbranding.

Zorg ervoor dat uw hond voldoende beweging krijgt door bijvoorbeeld regelmatig een wandeling te maken. Nodig uw hond uit tot spelen. Uw hond voelt zich hier prettig bij en het voorkomt overgewicht. Neigt uw hond naar overgewicht? Dit is bij bijvoorbeeld Labradors het geval. Dan kan SANIMED Weight Control ondersteuning bieden bij het voorkomen van de ontwikkeling van overgewicht. Is uw hond te zwaar, dan kan SANIMED Weight Reduction uw hond ondersteunen bij het verliezen van overtollig lichaamsgewicht.

Wanneer uw kat nog een kitten is, moet uw kat regelmatig ontwormt worden. Richtlijnen hiervoor zijn, ontwormen op: 3, 5, 7, weken en op 3, 4, 5, 6, 9 en 12 maanden.

De vlooiencyclus gaat het hele jaar door. Behandel uw kat dus het hele jaar tegen vlooien. Ter preventie van teken en vlooien zijn er handige sprays en spot-ons op de markt die u maandelijks kunt toepassen.

Wanneer uw hond nog een puppy is, moet uw hond regelmatig ontwormt worden. Richtlijnen hiervoor zijn, ontwormen op: 2, 4, 6, 8 weken en op 3, 4, 5, 6, 9 en 12 maanden.

Voor volwassen honden is de richtlijn voor ontwormen eens in de 3 maanden dus 4 keer per jaar.

De vlooiencyclus gaat het hele jaar door. Behandel uw hond dus het hele jaar tegen vlooien. Ter preventie van teken en vlooien zijn er handige sprays en spot-ons op de markt die u maandelijks kunt toepassen.

Diarree kan af en toe voorkomen. Wanneer dit vaak voorkomt of gepaard gaat met andere klachten, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom uw kat diarree heeft. Indien uw kat een gevoelige spijsvertering heeft, kunnen de volgende producten uitkomst bieden: 

Schakel altijd geleidelijk over door een aantal dagen te mengen, zie voor advies Hoe overschakelen.

De huid en de vacht ondergaan het hele jaar door wisselende invloeden. Variërende luchtvochtigheid, temperaturen en ruiperiodes kunnen tot gevolg hebben dat de huid en vacht niet altijd in optimale conditie zijn. Houdt dit probleem aan, raadpleeg dan uw dierenarts.

Ontvlooi en ontworm uw kat regelmatig. Ook deze parasieten kunnen de huid en vacht beinvloeden. Er kan sprake zijn van een verhoogde gevoeligheid.

Was uw kat niet te vaak en met speciale shampoo om irritatie te voorkomen. Reageert uw kat gevoelig op een of meerdere allergenen uit de omgeving (pollen, mijten, schimmels), dan kan SANIMED Skin/Sensitive voor katten de verschijnselen verzachten. 

Schakel altijd geleidelijk over door een aantal dagen te mengen, kijk voor advies bij: Hoe overschakelen.

Diarree kan af en toe voorkomen. Wanneer dit vaak voorkomt of gepaard gaat met andere klachten, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom uw hond diarree heeft. Indien uw hond een gevoelige spijsvertering heeft, kunnen de volgende producten uitkomst bieden:

Schakel altijd geleidelijk over door een aantal dagen te mengen, zie voor advies Hoe overschakelen.

Braken kan af en toe voorkomen. Wanneer dit vaak voorkomt of gepaard gaat met andere klachten, is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom uw hond braakt. Wanneer uw hond een gevoelige spijsvertering heeft, last heeft van voedingsallergie/ -intolerantie dan kunnen de volgende producten uw hond ondersteunen:

Schakel altijd geleidelijk over door een aantal dagen te mengen, kijk voor advies bij: Hoe overschakelen.

De huid en de vacht ondergaan het hele jaar door wisselende invloeden. Variërende luchtvochtigheid, temperaturen en ruiperiodes kunnen tot gevolg hebben dat de huid en vacht niet altijd in optimale conditie zijn. Houdt dit probleem aan, raadpleeg dan uw dierenarts.

Ontvlooi en ontworm uw hond regelmatig. Ook deze parasieten kunnen de huid en vacht beinvloeden. Er kan sprake zijn van een verhoogde gevoeligheid.

Was uw hond niet te vaak en met speciale shampoo om irritatie te voorkomen. Reageert uw hond gevoelig op een of meerdere allergenen uit de omgeving (pollen, mijten, schimmels), dan kan SANIMED Skin/Sensitive voor de hond de verschijnselen verzachten. Voor de Skin/Sensitive variant voor de kat klikt u hier of op de productnaam.

Schakel altijd geleidelijk over door een aantal dagen te mengen, kijk voor advies bij: Hoe overschakelen.

Een zwart-/donkerharige hond kan een rode gloed over zijn haren krijgen door een tekort aan koper of een tekort aan het aminozuur tyrosine. Koper is een nutriënt dat zorgt voor de kleurintensiteit van de vacht (het pigment) van een hond. Een voeding rijk aan koper en/of tyrosine bevordert de zwartintensiteit van de haren. Daarnaast kan de rood verkleuring ook andere oorzaken hebben, namelijk als uw hond last heeft van een ruiperiode, tijdens het gebruik van medicatie of cosmetica (bijv: shampoo) en verbleking door de zon. SANIMED bevat voldoende koper en tyrosine voor een optimale kleurintensiteit van de vacht.

Roodverkleuring van de witte/lichte vacht kan veroorzaakt worden door het likken, vocht, medicatie en/of cosmetica (bijvoorbeeld shampoo). Meestal gaat het om een plaatselijke verkleuring van een witte vacht naar rood (roestbruin) door chronisch likken aan de tenen. De reden hiervan kan omgevingsallergie (atopie) zijn. Bij dieren met een traanstreep treedt een vergelijkbaar effect op. Hier speelt voeding geen rol.

Schakel altijd gelijkmatig over van het ene naar het andere voer. Hiermee voorkomt u spijsverteringsproblemen.

Advies:

 • week de brokken in lauw water;
 • voer uw hond bij voorkeur in 4 porties gedurende de omschakelingsperiode van minimaal 8-10 dagen;
 • meng de geweekte brokken met het vers vlees maar week de brokken steeds minder tijdens de omschakeling periode, zodat de hond rustig gewend raakt aan droge brokken;
 • voer de eerste 2-3 dagen 1/4 geweekte brokken en 3/4 vers vlees;
 • vervolgens 2-3 dagen 1/2 geweekte brokken en 1/2 vers vlees;
 • daarna 2-3 dagen 3/4 geweekte brokken en 1/4 vers vlees;
 • hierna kunt u volledig overschakelen op het nieuwe voer.

Bij het overschakelen van vers vlees naar brokken kan er sprake zijn dat uw hond wat meer ontlasting heeft. Zodra uw hond gewend is aan brokken zal dit weer minder worden en herstellen.

Katten en honden hebben allebei unieke nutritionele behoeftes, en hebben daarom voeding nodig dat speciaal voor hen ontwikkeld is. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan als uw kat niet de juiste voeding krijgt.

Een moederpoes heeft een grotere voedingsbehoefte om te zorgen voor voldoende melk voor haar kittens. De voedingsbehoefte van uw moederpoes is het grootst wanneer de kittens 2 à 3 weken oud zijn omdat de melkgift dan het grootst is.

U kunt uw moederpoes het beste kleine porties voeren verdeeld over de dag. SANIMED Kitten is daarvoor zeer geschikt. U kunt uw kat na het spenen bij blijven voeren totdat uw kat het optimale gewicht weer heeft bereikt.

De dracht duurt gemiddeld negen weken en in die periode heeft de poes meer voedsel nodig dan normaal. In tegenstelling tot andere zoogdieren, neemt het lichaamsgewicht van een drachtige poes meteen vanaf de eerste dag na de dekking toe.

Dat betekent dat ze vanaf dat moment ook meer voedsel nodig heeft. Drachtige en zogende katten kunt u vanaf het begin van de dracht SANIMED Kitten geven.

Afwisseling van voeding heet met een mooi woord antropomorfisch. Dit wil zeggen dat de mens uitgaat van zijn eigen gewoonten. Wij vinden het saai om iedere dag hetzelfde te eten: dus de kat ook. Niets is minder waar en voor een kat is het juist belangrijk om iedere dag hetzelfde te eten.

Zijn maag- darmstelsel stelt zich in op een bepaalde voeding. Bij een abrupte voerovergang is er zelfs kans op diarree. Daarom adviseren wij bij een voerovergang om de nieuwe voeding een paar dagen in toenemende hoeveelheid met de oude voeding te mengen.

Geeft u SANIMED Anti-StruviteSANIMED RenalSANIMED Skin/Sensitive of SANIMED Weight Reduction dan kunt u uw hond ook belonen met een plakje van het gelijknamige natvoer. Van deze producten hebben we namelijk ook een worst die volledig uitwisselbaar en bovendien uitstekend te combineren is met het dieetvoer.

Kittens tot 12 weken kunnen melk van de moeder verteren. Deze melk bevat veel minder lactose dan koemelk.

Bovendien verliezen de meeste katten na twaalf weken het vermogen om de lactose in de melk te verteren. Als katten last hebben van lactose-intolerantie uit dit zich in diarree of winderigheid.

Volwassen katten hebben melk niet nodig als voedingsstof, daarom kan het beter niet gegeven worden.

Wanneer de kitten mee naar huis wordt genomen, moet er rekening gehouden worden met het feit dat dit voor de kitten al een hele verandering is.

De kitten wordt weggehaald bij zijn moeder en nestgenootjes, komt in een nieuwe omgeving en wordt vaak ook meegenomen in de auto. Al deze nieuwe indrukken kunnen voor stress zorgen en stress kan de spijsvertering beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat uw kitten de eerste dagen dezelfde voeding krijgt.

Na enkele dagen kan er worden overgegaan op een ander voeding. Schakel altijd geleidelijk over door een aantal dagen te mengen, kijk voor advies bij: Hoe overschakelen.

Katten en honden hebben allebei unieke nutritionele behoeftes, en hebben daarom voeding nodig dat speciaal voor hen ontwikkeld is. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan als uw hond niet de juiste voeding krijgt.

Hond met nestNa de geboorte van de pups breekt de periode van het zogen aan. Deze lactatieperiode vergt erg veel van uw teef. Ze heeft veel extra voeding nodig om de melkproductie op peil te houden.

Het beste kunt u kiezen voor een geconcentreerd voer. Deze voeding bevat veel en gemakkelijk opneembare energie in de vorm van vetten wat nodig is voor de groei van de pups en een verhoogde hoeveelheid vitaminen en mineralen. Deze kunt u eventueel aanvullen met de Recovery-worst van SANIMED of SANIMED Puppy. Een zeer smakelijke worst met een hoge energiewaarde, geschikt voor honden die extra energie nodig hebben om hun optimale gewicht te handhaven.

Een teef is circa 63 dagen drachtig. Vanaf de 5e tot 6e week van de dracht nemen de voedingsbehoeften van de teef toe. 25% van de foetus ontwikkelt zich in de eerste 6 weken van de dracht. In de weken 6 tot en met 9 ontwikkelt de foetus zich dus voor de resterende 75%. Gedurende het laatste derde gedeelte van de dracht is er een verhoogde voedingsbehoefte.

De verhoogde voedingsbehoefte wordt het best ondervangen door uw teef vanaf de 5e - 6e week een speciaal samengestelde voeding te geven. SANIMED Puppy is zeer geschikt voor dragende en lacterende teven.

Als honden van tafel mee-eten, lopen ze het risico onvoldoende essentiële voedingstoffen op te nemen. Een hond hoort voedingstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding binnen te krijgen.

Tafelresten bevatten vaak een teveel aan bepaalde voedingstoffen, zoals vetten en zouten. Daarnaast kan onze maaltijd ook te pittig zijn voor de hond. Honden kunnen last krijgen van een verstoorde vertering, wat zich kan uiten in winderigheid of diarree.

De SANIMED-voedingen zijn volledig uitgebalanceerd en van hoge kwaliteit. De voedingen bevatten alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft.

Bijvoeren met een andere voeding is niet nodig en zelfs af te raden om de balans in de voeding zo optimaal mogelijk te waarborgen. Geef uw hond wel toegang tot vers water.

Afwisseling van voeding heet met een mooi woord antropomorfisch. Dit wil zeggen dat de mens uitgaat van zijn eigen gewoonten. Wij vinden het saai om iedere dag hetzelfde te eten: dus de hond ook. Niets is minder waar en voor een hond is het juist belangrijk om iedere dag hetzelfde te eten.

Zijn maag- darmstelsel stelt zich in op een bepaalde voeding. Bij een abrupte voerovergang is er zelfs kans op diarree. Daarom adviseren wij bij een voerovergang om de nieuwe voeding een paar dagen in toenemende hoeveelheid met de oude voeding te mengen.

Wilt u uw hond toch af en toe iets anders geven en voert u SANIMED Hypoallergenic DRSANIMED Hypoallergenic LRSANIMED Skin/SensitiveSANIMED Weight Reduction? Dan kunt u uw hond ook belonen met een plakje van het gelijknamige natvoer. Van deze producten hebben we namelijk ook een worst die volledig uitwisselbaar en bovendien uitstekend te combineren is met het dieetvoer.

Iedereen wil zijn hond graag belonen. Dit is ook erg belangrijk om een goede band met uw hond op te bouwen. Veel honden zijn gevoelig voor een beloning. Belonen kan op veel manieren: namelijk door uw hond vriendelijk toe te spreken of een extra knuffel/aai.

Maar het is natuurlijk een nog grotere beloning wanneer u uw hond ook iets lekkers kunt geven. De meeste snacks zijn alleen rijk aan vetten, zouten en andere voedingsstoffen die uw hond te dik kunnen maken. Daarom adviseren wij uw hond te belonen met zijn brokken. Deze kunt u dan in mindering brengen op zijn maaltijd. Zo weet u altijd wat uw hond precies aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Als aanvulling op het product SANIMED Skin/Sensitive hebben we ook perfect aansluitende Functional Treats. Deze snackjes hebben dezelfde samenstelling en werking als het droogvoer en zijn daardoor de perfecte beloning!

Geeft u SANIMED Hypoallergenic DR, SANIMED Hypoallergenic LR, SANIMED Skin/Sensitive, SANIMED Weight Reduction dan kunt u uw hond ook belonen met een plakje van het gelijknamige natvoer. Van deze producten hebben we namelijk ook een worst die volledig uitwisselbaar en bovendien uitstekend te combineren is met het dieetvoer.

mopshondSANIMED Puppy wordt geadviseerd aan:

 • Kleine rassen: van 4 t/m 21 weken.
 • Middelgrote rassen: van 4 t/m 26 weken.
 • Grote rassen: van 4 t/m 29 weken.

SANIMED Junior wordt geadviseerd aan:

 • Kleine rassen: van 5 t/m 8 maanden
 • Middelgrote rassen: van 6 t/m 10 maanden
 • Grote rassen: van 7 t/m 15 maanden

Schakel daarna over naar een voeding voor volwassen honden.

Wanneer de pup mee naar huis wordt genomen, moet er rekening gehouden worden met het feit dat dit voor de puppy al een hele verandering is.

De puppy wordt weggehaald bij zijn moeder en nestgenootjes, komt in een nieuwe omgeving en wordt vaak ook meegenomen in de auto. Al deze nieuwe indrukken kunnen voor stress zorgen en stress kan de spijsvertering beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat uw puppy de eerste dagen dezelfde voeding krijgt.

Na enkele dagen kan er worden overgegaan op een ander voeding. Schakel altijd geleidelijk over door een aantal dagen te mengen, kijk voor advies bij: Hoe overschakelen.

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren. Bepaalde aminozuren kan een kat zelf niet aanmaken. Deze aminozuren noemen we essentiële aminozuren. Taurine is hier één van. Daarom is het belangrijk dat de kat dit via voeding binnen krijgt. Een chronisch tekort aan taurine bij katten kan onder andere problemen aan het netvlies veroorzaken met als gevolg blindheid of zelfs aan de basis liggen van hartaandoeningen. Dierlijke eiwitten zijn een bron van taurine.

Het lichaam van uw dier bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Een verlies van 15% lichaamsvocht kan dodelijk zijn. Een gezonde hond of kat heeft normaal gesproken ongeveer 50 ml /kg lichaamsgewicht per dag nodig aan water.

Een hond verliest de hele dag door vocht. Niet alleen via de urine en ontlasting maar ook door te zweten via zijn voetzolen en door te hijgen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar zorg dat er altijd fris water klaar staat! Honden zijn afhankelijk van ons wat betreft de wateraanvoer. Wanneer een hond meer dan 48 uur niet heeft kunnen drinken, kan hij onherstelbare schade oplopen. Elke dag schoon drinkwater is dus echt een vereiste.

Essentiële aminozuren zijn aminozuren die niet uit andere aminozuren gemaakt worden en daarom via de voeding aangeleverd moeten worden. Daarom moeten ze in het voer aanwezig zijn.

Zalmolie zorgt voor een glanzende vacht, gezonde huid, soepele gewrichten en voor een sterker immuunsysteem. Zalmolie heeft ook een zeer gunstige invloed op de conditie van hart en aderen. Het is zeer rijk aan omega-3 en -6 vetzuren.

Mineralen komen vooral in voeding voor als voedingszouten. Van veel mineralen heeft het lichaam dagelijks een bepaalde hoeveelheid nodig. Mineralen komen slechts in kleine hoeveelheden in het lichaam van de hond en/of kat voor. Omdat mineralen essentieel zijn voor de stofwisselingsprocessen, dienen ze in voldoende mate in de voeding aanwezig te zijn.

Mineralen hebben verschillende functies in het lichaam. Deze stoffen zijn belangrijk voor bijvoorbeeld stofwisselingsreacties, skeletopbouw, zenuwimpulsen, spiersamentrekkingen, transport van eiwitten, hormonen en bij de huishouding van water en zouten.

Vitaminen zijn organische stoffen die in de voeding - zij het in kleine hoeveelheden - aanwezig moeten zijn. Dit is nodig voor het in stand houden van de normale stofwisseling van de hond en/of kat. Een aantal vitaminen kan uw huisdier niet of onvoldoende zelf aanmaken. Bij een tekort of een gebrek aan vitaminen kunnen zich allerlei ziekteverschijnselen voordoen.

De vitaminen kunnen we onderverdelen in:

 • In water oplosbare vitaminen
 • In vet oplosbare vitaminen

Vetoplosbare vitamines zijn bijvoorbeeld vitamine A, D, E en K. Vitamine B en C zijn voorbeelden van wateroplosbare vitaminen.

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam van de hond en kat.

Honden- en kattenvoer bevat verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten zijn zetmeel en suikers die het lichaam kan opnemen en gebruiken als energiebron.

Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Voedingsvezels zijn nodig voor een goede darmwerking.

Vetten vormen de voornaamste en best verteerbare energiebron.

Vetten:

 • Leveren twee keer zoveel energie als koolhydraten en eiwitten;
 • Zijn leverancier van essentiële vetzuren; onder andere van belang voor een goede huid- en vachtconditie (bijvoorbeeld Omega-3 en -6 vetzuren);
 • Zorgen voor de opname van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) door het lichaam;
 • Dragen bij aan de smakelijkheid en de structuur van de voeding.

Een tekort aan essentiële vetzuren kan zich uiten in huid- en vachtaandoeningen en voortplantingsproblemen. Een teveel aan vet wordt opgeslagen in het lichaam en kan ertoe leiden dat de hond en/of kat te dik wordt.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor bijvoorbeeld de spieren, organen, huid en vacht, botten, nagels en andere weefsels.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor uw hond en/of kat:

 • De verschillende antistoffen, die nodig zijn voor het afweersysteem van de hond en/of kat, bestaan uit eiwitten;
 • Eiwitten spelen als enzym of hormoon een belangrijke rol in de stofwisseling;
 • Eiwitten zijn een bron van energie en dragen bij aan een lekkere smaak van de voeding.

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende eenheden, de aminozuren. Honden en/of katten kunnen zelf een aantal van deze aminozuren aanmaken. Echter, bepaalde essentiële aminozuren kunnen niet worden aangemaakt en moeten dus uit de voeding komen. Eiwitten die goed verteerbaar zijn en die alle essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheden bevatten, worden beschouwd als eiwitten van een hoge kwaliteit.

Een tekort aan eiwit kan zich uiten in een slechte eetlust, vertraagde groei, doffe vacht of verminderde weerstand tegen infecties. Anderzijds kan een teveel aan eiwit schadelijk zijn voor oudere honden en/of katten.

Goed hondenvoer en/of kattenvoer bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste balans. Dit voer zorgt ervoor dat je hond en/of kat gezond blijft en een optimale vertering heeft. De volgende vijf voedingsstoffen zijn essentieel:

 • Eiwitten;
 • Vetten;
 • Koolhydraten;
 • Vitaminen;
 • Mineralen.

Coprofagie, ofwel het eten van ontlasting kan meerdere oorzaken hebben. Het is erg moeilijk te achterhalen wat de oorzaak van deze vervelende eigenschap is. Het kan gaan om:

 • Verveling;
 • Aandacht vragen;
 • Verkenning;
 • Smakelijke ontlasting;
 • Slechte hygiëne;
 • Aangeleerde gewoonte;
 • Afgekeken van de moeder die tijdens het werpen en zogen van de pups vaak ontlasting van pups opeet om het nest hygiënisch schoon te houden.

Er kunnen dus tal van oorzaken zijn. Een tekort aan voedingsstoffen is vrijwel nooit de oorzaak. Mits uw hond natuurlijk een volledige hondenvoeding krijgt en, medisch gezien, geen afwijkingen vertoont aan het maag-/darmstelsel.

antischrokbakAfhankelijk van de grootte van uw hond, helpt het bij grote honden vaak ook om de voerbak in een voerstandaard te zetten.

Om het schrokken verder te beperken, kunt u iets (omgekeerd schoteltje of grote afgeronde steen) in de voerbak leggen (let wel op dat de hond zich niet kan bezeren), ook zijn er vaak speciale anti-schrokbakken verkrijgbaar.

Katten zijn geen alleseters. Het zijn kieskeurige dieren die hoge eisen stellen aan hun voeding. De smaak op zich is hierbij niet de belangrijkste factor die bepaalt of de kat een voeding graag eet. Je kat beoordeelt zeer nauwkeurig de aantrekkelijkheid van haar voeding, op de volgende punten:

 • Geur van het kattenvoer;
 • Vorm van de brok;
 • Structuur van de brok;
 • Formaat van de brok.

Een kat keurt een voeding ‘goed’ wanneer de algehele ervaring positief is. Voor welke voeding uw kat uiteindelijk kiest, is afhankelijk van de individuele voorkeur. Vaak is het bij katten een kwestie van uitproberen wat de kat lekker vindt.

Voeding blijft het langst vers in een droge, koele en donkere ruimte, zodat de omgeving geen invloed heeft op de versheid van het voer.

U kunt het voer ook langer vers houden door steeds een hoeveelheid voer voor enkele dagen in een apart voorraadbakje te doen. Dan hoeft u de grootverpakking slechts een keer per week te openen. Zo voorkomt u dat er vaak nieuwe zuurstof bij de brokken komt wat bederf in de hand werkt.

Maakt u gebruik van een voorraadbakje en/of voerton, dan is het belangrijk dat u deze voordat u het opnieuw vult goed schoonmaakt.

Om de juiste hoeveelheid voer aan uw kat te geven, kunt u een maatbeker gebruiken. Een maatbeker is verkrijgbaar via de dierenartsenpraktijk.

Met een keukenweegschaal kunt u de hoeveelheid nauwkeuriger bepalen. Deze geeft exact aan hoeveel u voert. Het voerschema vormt een leidraad voor de te voeren hoeveelheid.

Kat met voerbakHoe vaak u uw kat kunt voeren, varieert en is leeftijdsgebonden.

Een kitten van 8 weken bijvoorbeeld, krijgt minimaal 3x per dag een geringe hoeveelheid droge kittenbrokjes, al dan niet geweekt in een klein beetje warm water.

Een gemiddelde volwassen kat (> 1 jaar) heeft vaak genoeg aan twee maaltijden per dag, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Het onbeperkt beschikbaar stellen van voeding geeft vooral bij huiskatten en gecastreerde katten vaak aanleiding tot overgewicht

Onze voeders zijn gemaakt met natuurlijke grondstoffen voor uw hond en/of kat. Onze producten zijn gemaakt zonder kunstmatige/synthetische kleur-, geur-, en smaakstoffen.

Wij maken dan ook gebruik van het natuurlijk conserveringsmiddel tocopherol. Dit wordt echter aangeduid met een E-nummer (E309) waardoor er soms verwarring ontstaat. Maar onze producten zijn 100% natuurlijk.

Het geven van een voeding aan de hond met veel afwisseling is antropomorfisch (naar menselijk voorbeeld).

Maar, de darmflora van de hond is veel gespecialiseerder en minder talrijk dan die van de mens. Deze darmflora is gewend aan het verwerken van een bepaalde voeding. Indien vrij abrupt gewijzigd wordt, kan dit leiden tot verstoring van de darmflora. Hierdoor kan het gebeuren dat de nieuwe voeding in eerste instantie niet volledig wordt verteerd en opgenomen. Een abrupte overgang van voer kan zelfs leiden tot diarree.

Daarom adviseren wij bij een overgang op een andere voeding om enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Zo kan de hond rustig wennen aan de nieuwe voeding, kijk voor advies bij: Hoe overschakelen.

Wanneer uw hond niet wil eten, is dit vaak omdat voeding bij honden een onderdeel uit maakt van het roedelgedrag. Honden willen kijken hoe ver ze kunnen gaan. De hond probeert in dit geval uit waar de grens ligt. Daarom is het van belang dat u niet te snel opgeeft, want wanneer u toegeeft aan de wensen van uw hond, kan deze verwend raken. 

Tips om de eetlust bij uw hond te stimuleren:

 • Geef uw hond op vaste tijden eten, dit is beter dan onbeperkt voeren. Doe dit nadat u en uw gezin gegeten heeft.
 • Een hond moet in alle rust kunnen eten. Zet het voer op een rustige plaats en laat de hond tijdens het eten met rust.
 • Laat snacks achterwege, omdat deze erg smakelijk zijn. Hierdoor kan de hond de voorkeur aan snacks geven en normale voeding gaan weigeren.

Tips om de voedingopname te stimuleren:Hond aan het eten

 • Voeg warm water of bouillon toe aan de brokken. Meng dit goed door elkaar en wacht vervolgens enkele minuten voordat u het voer aan uw hond geeft.
 • U kunt de brokken enkele seconden opwarmen in de magnetron. Door de warmte komt er meer geur van de brokken vrij (het advies is om er een schaaltje water in de magnetron bij te zetten).
 • Wil uw hond niet eten, verwijder dan de bak na 20 minuten en bied het voer ongeveer 3 uur laten opnieuw aan.

Voeding blijft het langst vers in een droge, koele en donkere ruimte, zodat de omgeving geen invloed heeft op de versheid van het voer.

U kunt het voer ook langer vers houden door steeds een hoeveelheid voer voor enkele dagen in een apart voorraadbakje te doen. Dan hoeft u de grootverpakking slechts een keer per week te openen. Zo voorkomt u dat er vaak nieuwe zuurstof bij de brokken komt wat bederf in de hand werkt.

Maakt u gebruik van een voorraadbakje en/of voerton, dan is het belangrijk dat u deze voordat u het opnieuw vult goed schoonmaakt.

Om de juiste hoeveelheid voer aan uw hond te geven, kunt u een maatbeker gebruiken. Een maatbeker is verkrijgbaar via de dierenartsenpraktijk.

Met een keukenweegschaal kunt u de hoeveelheid nauwkeuriger bepalen. Deze geeft exact aan hoeveel u voert. Het voerschema vormt een leidraad voor de te voeren hoeveelheid.

Onze voeders zijn gemaakt met natuurlijke grondstoffen voor uw hond en/of kat. Onze producten zijn gemaakt zonder kunstmatige/synthetische kleur-, geur-, en smaakstoffen.

Wij maken dan ook gebruik van het natuurlijk conserveringsmiddel tocopherol. Dit wordt echter aangeduid met een E-nummer (E309) waardoor er soms verwarring ontstaat. Maar onze producten zijn 100% natuurlijk.

Het kan inderdaad zijn dat per productierun/verpakking de kleur en formaat van de brokken wat afwijken.

De brokken van SANIMED zijn namelijk geëxtrudeerde brokken. Dit houdt in dat de brokken tijdens de productie onder invloed van hoge druk en temperatuur hun vorm en kleur aannemen.

Daarnaast maken we gebruik van natuurlijke grondstoffen die mede het uiterlijk van de brokken bepalen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het product.

De voerschema’s zijn richtlijnen die in principe voldoende zijn voor een gemiddelde hond of kat.

Ieder dier heeft verschillende behoeften en een ander activiteitsniveau. Houd daarom het gewicht van uw hond of kat goed in de gaten en pas daar de voergift eventueel op aan.

 

Gemiddeld gewicht

Ja, van de SANIMED voeders zijn proefzakjes. Deze zijn verkrijgbaar bij dierenartsenpraktijken die SANIMED verkopen.

Ja, van de SANIMED voeders zijn proefzakjes. Deze zijn verkrijgbaar bij dierenartsenpraktijken die SANIMED verkopen.

Wij maken gebruik van testpanels bij diereigenaren thuis en bij dierenpensions, zodat de dieren in hun dagelijkse leefomstandigheden zijn. Hierdoor kunnen wij smakelijkheid, verteerbaarheid etc. van onze voeders testen.

De richtlijnen waar diervoeders aan moeten voldoende om een compleet voeder te zijn, zijn bekend. Door ons aan deze richtlijnen te houden en daar vaak zelfs ruim boven te zitten, kunnen wij garanderen dat onze voeders volledig zijn. Hierdoor hoeven wij geen voerproeven e.d. uit te voeren.

Wij hebben diverse certificeringen zoals GMP+, ISO 9001 en HACCP, dit zijn keurmerken die aantonen dat we de kwaliteit van ons productieproces en producten waarborgen en garanderen.

Om hierop toe te zien worden bij het aanleveren van de ingrediënten en gedurende het hele productieproces monsters onderzocht en gecontroleerd.