Nierfalen

De belangrijkste taak van de nieren is het filteren en verwijderen van afvalstoffen uit het bloed. Een nier is opgebouwd uit ruim één miljoen nierlichaampjes. Bij nierfalen neemt het aantal nierlichaampjes af waardoor de nieren onvoldoende functioneren. Dit kan leiden tot vervelende symptomen. We maken onderscheid in chronisch- en acuut nierfalen.

Chronisch nierfalen

Chronisch nierfalen is één van de meest voorkomende aandoeningen bij katten en komt bij zo'n 30% van de katten ouder dan 15 jaar voor. Nierfalen leidt tot beschadiging van de nierfunctie. Helaas is deze beschadiging niet meer te herstellen. Wel kan de voortgang van deze aandoening worden vertraagd.

Acuut nierfalen

Naast chronisch nierfalen kan er ook acuut nierfalen optreden. Dit ontstaat wanneer de zuiverende werking van de nieren plotseling wordt onderbroken. De behandeling van acuut nierfalen is gericht op het ondersteunen van de vitale functies van de kat en het uitschakelen van de oorzaak.

Factoren van invloed op nierfalen

Voeding met een hoog fosfor- en eiwitgehalte kan de afname van nierlichaampjes versnellen. Ook leeftijd, erfelijkheid, hoge bloeddruk, infectie en stofwisselingsziekten kunnen van invloed zijn op nierfalen.

Diagnose

  • hogere wateropname en verhoogde plasfrequentie
  • verminderde eetlust
  • onaangename adem
  • braken
  • gewichts- en/of spierverlies
  • sloomheid of depressie

De symptomen van nierfalen zijn vaak echter pas waar te nemen als al meer dan 70% van de nieren is aangetast. verpakking renal

Raadpleeg uw dierenarts voor het stellen van de juiste diagnose en behandeling wanneer uw kat één of meer symptomen toont. SANIMED Renal/Liver/Stones helpt uw kat bij het vertragen van chronisch nierfalen. SANIMED Renal/Liver/Stones is verkrijgbaar in verpakkingen van 400 gram (pouch), 1,5 kg en 4,5 kg. Klik hier voor specifieke productinformatie.