Blaasgruis, blaasstenen en struviet

Blaasstenen komen vaak bij honden voor. Door een verandering in de zuurgraad en/of de concentraties van steenvormende componenten in de urine kunnen kristallen neerslaan. Deze kristallen groeperen zich en vormen blaasstenen. We onderscheiden verschillende typen blaasstenen, waaronder struviet, calcium-oxalaat, cystine en ammoniumuraat. 

Symptomen blaasstenen

  • moeizaam urineren
  • veelvuldig kleine hoeveelheden urineren
  • pijnuitingen tijdens urineren
  • urine en/of bloed druppelen
  • overmatig likken van de genitaliën

Struviet

Struviet is de vorming van kristallen in de urineblaas. Belangrijke factoren voor het ontstaan van struviet zijn een hoge zuurgraad (pH) van de urine en een te hoge concentratie van ammonium, fosfaat of magnesium. De mineralen gaan kristallen vormen en slaan neer. Dit leidt tot irritatie aan- en ontsteking van de urinewegen en wat soms zelfs resulteert in verstopping van de urinebuis. 

Struviet en bacteriële infecties
Bij honden komt struviet vaak voor in combinatie met een bacteriële urineweg- of blaasinfectie. De bacteriën die de infectie veroorzaken, produceren het enzym urease. Urease verhoogt de urine-pH en de concentratie aan struvietvormende componenten. Door de kortere urinebuis lopen teven een groter risico op urineweginfecties en struviet dan reuen. Het risico op struviet kan verhoogd worden door genetische aanleg, weinig drinken en weinig urineren. 

Heeft mijn hond struviet?
Struviet komt regelmatig bij honden voor. Het veroorzaakt irritatie aan- en ontsteking van de urinewegen. Soms kan het zelfs tot een verstopte urinebuis leiden. Door verstopping kan uw hond niet meer urineren en raakt de urineblaas overvol. Afvalstoffen, die normaal met de urine worden uitgescheiden, stapelen zich op in het bloed. Hierdoor voelt uw hond zich ziek.

Diagnose struviet bij honden 
Raadpleeg uw dierenarts voor het stellen van de juiste diagnose en behandeling wanneer uw hond één of meer van bovenstaande symptomen vertoont. Wanneer uw hond door een verstopte urinebuis niet kan plassen, probeert de dierenarts zo snel mogelijk in te grijpen. Soms kan de dierenarts de verstopping met een urinekatheter verhelpen. Lukt dat niet, is opereren vaak noodzakelijk. Bij een bacteriële urineweginfectie schrijft de dierenarts aangepaste medicatie voor. Een aangepaste dieetvoeding, zoals SANIMED Anti-Struvite, lost de overige kristallen in de blaas op en gaat bovendien nieuwe struvietvorming tegen. SANIMED Anti-Struvite is verkrijgbaar in verpakkingen van 3 kg en 12,5 kg. Klik hier voor specifieke productinformatie.